3.9.2013

Hössötystä, äidin pieni prinsessa?

Suunnitellessani Nitalle BOT-takin tilaamista aloin miettimään nyky-yhteiskunnan hössötystä koirista, varusteista ja hemmottelusta. Varusteurheiluksihan tämä on menossa, kuten hevospiirit ovat jo olleet edelläkäviöitä.
Mikä sitten on liiallista hössötystä tai varustelua? Onko hienon takin ostaminen liikaa, mikäli se on tarpeellinen? Tarvitseeeko pieni koira mekkoa?
Huomaan itsessäni pienen varusteurheilijan. Kuka tieteää mitä se tulee olemaan kun joskus kauniina päivänä omistan hevosen. Onko väärin panostaa varusteisiin, etenkin niiden ulkonäköön? Parantaako se koiran oloa tai suoritusta? Mielipiteitähän on monia ja yritän ammentaa omat mielipiteeni kirjalliseen muotoon.
Myönnän, että hemmottelen Nitaa. Olin vakuuttanut itselleni ennen pennun tuloa, että noin iso koira ei ole sohvalla eikä sängyssä. En voinut sietää tuttavien isoja koiria, jotka hyppäävät sohvalle pieneen vapaaseen tilaan ja suoraan sanottuna puskien ihmistä pois sohvalta.
Lopputuloshan on nyt se, että Nita on sohvalla ja sängyllä.. Puolustan itseäni siinä määrin tässä lipsahduksessa, että Nita ei tule sohvalle/sängylle ilman lupaa ja siellä käyttäydytään siivosti. Jotkut koirat hakee sohvasta valtapaikkaa, josta tarkkailla kuningaskuntaa. Nita käyttää sohvaa vain nukkumiseen äipän kainalossa. Siellä ei riehuta, leikitä, syödä tai muuten sikailla tai tulee lähtö samantien.
Nitan varusteet ovat aika viimeisen päälle. Kunnon merkkiset ja laadukkaat pannat, hyvät takit sekä laadukas ruoka. Kesällä tuli tarve ostaa pelastusliivit veneilyyn ja uimiseen - päädyin ostamaan 3-4 kertaa kalliimmat Hurtan pelastusliivin kuin Hong Kongin liivit. Miksi? Uskon laatuun ja haluan antaa koiralleni parasta. Myöskin istuvuus on huomattavasti parempi Hurtalla ja näin ollen koirallakin on mukavampi olla.
Ostanko itselleni laadukasta ja aina kalliimpaa? En. Ostan mahdollisimman halpaa, mutta hyvännäköistä. Istun nytkin ei-hengittävä kauluspaita päällä, koska se oli reilusti halvempi kuin laadukas, mukava ja hengittävä kauluspaita. En raaski laittaa itseeni rahaa vaan asetan mielummin Nitan tarpeet omani edelle. Kuulostaako tutulta?
Mikäli koira tarvitsee tietyn varusteen, vaikka uuden takin. Miksi se ei voisi olla hieno ja edustava? Mikäli käyttö on perusteltua niin ostan. Olen tilaamassa Nitalle agilitytreeneihin Back On Trackin verkkoloimea, koska miellän sen käytön olevan perusteltua harrastuksessamme edistääkseni Nitan lihasten oikeaa toimintaa. Uskon tässä taas laatuun, BOT loimen olevan parempi kuin Tarjoustalon fleeceloimi lämmitämään lihakset. Onhan BOT loimella toki pieni statussymboli kuten hevospuolella Pikeur, KL tai Bucas. Luomme lisää mielukuvaa mikä on laadukasta ja kannattavaa.
Viikonlopun kisoissa en voinut olla huomaavani agilitykisakoirien pantoja, monella oli rähjääntyneet ja hyvin yksinkertaiset pannat, jotka ajavat hyvin kuitenkin käyttötarkoituksensa. Voivatko koirat sen huonommin vaikka niillä ei ole hienoa koristeltua nahkapantaa? Ei. Onko hienon näköisestä pannasta haittaa koiralle? Ei.
Sitten päästään taas astetta ylemmäs ulkonäöllisissä kysymyksissä. Mikäli pieni koira tarvitsee neuleen viileneviin ilmoihin - ok, totta kai mikäli se on tarpeellista. Miksi se ei voisi olla hieno ja koristeltu, joka saa vastaantulijat pysähtymään ja ihastelemaan? Mielestäni voi hyvin olla eikä kaiken tarvitse olla synkkää ja tavallista - vain siihen käyttöön tarkoitettua.
Mutta hameen laittaminen koiralle? Millä tavalla tuota voi perustella? En näe miten koira hyötyy pinkistä tutu-hameesta? Tässä kohtaa mielestäni mennään yli ja haetaan vain ulkonäöllistä huomioita eikä ajatella onko asia välttämätön. Onhan se toki söpöä nähdä tuollainen hameellinen koira, mutta enemmän se herättää itsessäni sääliä niin koiraa kuin omistajaa kohtaan.
Koira ei välitä on pannassa timantteja vai ei. Koira välittää onko panta mukava päällä vai jääkö se ikävästi karvoihin kiinni tai hiertääkö materiaali. Koira ei välitä onko takki pinkki vai musta. Koira välittää istuuko se hyvin ja huomaamattomasti, suojaako se tuulelta ja pitääkö se lämpimänä, kun oma kroppa ei siihen pysty Suomen ilmastossa. Koira ei välitä minkä merkkistä ruokaa sille syötetään, koira välittää sopiiko ruoka sille ja tarjoaako se kaiken tarvitun.
Mielestäni ei ole väärin panostaa varusteiden ulkonäköön, mutta on mielestäni heräämisen paikka, jos sitä tehdään koiran mukavuudesta välittämättä ja puetaan koiraa turhaan.
Koira on onnellinen kun se saa olla omistajaansa lähellä, tuntea olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi, se saa vatsansa täyteen ruokaa ja iloiset leikkihetket kotona tai harrastuksissa.
Timanttipannalla tai ilman.


4 kommenttia:

  1. Sut on haastettu!

    http://timeslikethesekarkkies.blogspot.fi/2013/09/kesakuva-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Kesähaaste: http://trikkihirmu.blogspot.fi/2013/09/meidat-on-haastettu.html

    VastaaPoista