17.2.2014

Hyvän olon ja kunnon merkitys

Tulin juuri iltakävelyltä Nitan kanssa. Olo ei ollut todellakaan mikään raikkain tai kevein - aivan päinvastoin. Jään itse itselleni jatkuvasti kiinni huonosta syömisestä, liian vähistä yöunista, vähäisestä liikunnasta ja totaalisesta piittaattomuudesta. Ei hyvä - oletteko huomanneet itsessänne samaa?

Olen ollut viime aikoina pitkään väsynyt, jaksamaton ja hieman kärttyinen. En pysy tavoitteissani enkä ole saanut haluamani asioita tehtyä. Olen stressannut erinnäisistä syistä koko alkuvuoden enkä edelleenkään tiedä mitä kevät tuo tullessaan. Pieni ajatus takaraivossa on jyskyttänyt tämän olevan aivan itseaiheutettua. Jos tekosyiden keksiminen olisi kilpailulaji, olisin aivan varmasti maailmanmestari. Tekosyyt huonoon syömiseen; "herkut lievittää stressiä", "olen nämä ansainnut", "maanantaina sitten", "viikonloppuna saa herkutella", "ryhdistäydyn heti huomenna", "kaapissa ei saa olla mtn herkkuja saatavilla". Kuulostaako tutulta? Vetoan aina tunnesyömiseen sekä tapasyömiseen, syön kun olen iloinen, surullinen, masentunut tai stressaantunut. Arkiliikuntani pitää kyllä painoni kurissa, mutta hyvää oloa se ei tuota.

Hyvä olo on avain kaikkeen. Hyvä olo tulee hyvästä kunnosta ja fyysisestä olosta. Hyvä kunto ei tarkoita välttämättä kilpaurheilua tai 10km juoksulenkkiä. Se voi tarkoittaa puolen tunnin kävelyä koiran kanssa ilman, että kaipaat koko ajan kotisohvalle.

Olin aikaisemmin täynnä energiaa. Saatoin käydä aamulla juoksemassa lyhyen lenkin ennen töitä, töiden jälkeen tallilla ratsastamassa ja illalla oli vielä energiaa treenata koiran kanssa tai siivota kotona. Olin iloinen ja pirteä, täynnä tarmoa ja odotin vain seuraavaa tekemistä mihin sen iskeä. Huono syöminen ja vain pakollinen arkiliikunta tekee olostani huonovointisen henkisesti. Kävelyllä oloni on epämukava Jaffa-limun tankkauksesta eikä energiani riitä huomioimaan koiraa normaalilenkkiä lukuunottamatta. 


Tämän iltainen kävely herätti. En voi loputtomiin olettaa tuloksien ilmestyvän tyhjästä ja energiatasoni normalisoituvan. Tarkoitan tuloksilla myös ihan koiran kanssa treenaamista, kun energiataso on huono niin ei jaksamista löydy, treenit jäävät ja sitten ihmetellään miksi asiat eivät ole niin kuin haluat niiden olevan.

Puhtaan ruuan syöminen puhdistaa kehoa, tunnen oloni heti monta kiloa kevyemmäksi kun olen muutaman päivän syönyt paremmin ja tankannut vettä. Rutiinit ovat ehdottomasti tärkeitä itselleni tässä, lomalla kaikki hajoaa käsiin. Olen myös huomannut syöväni aivan väärin, kaloreita kertyy päivässä helposti vain 1000 - järkyttävää mutta joskus jopa vain 800kcal. Ja silti olo on kuin kolme BigMac-aterian syöneenä? Hyvä laatuista ja puhdasta ruokaa, kuten paljon salaatteja ja proteiineja kerryttävät ehkä enemmän kaloreita, mutta olo on paljon parempi. Mielestäni kaloreiden tuijottaminen ei ole avain hyvään oloon.

Hyvä kunto henkiselläkin tasolla on pieniä asioita, kuten rappusten valitseminen. Tunnen oloni heti paljon aktiivisemmaksi ja olen ylpeä itsestäni etten sortunut laiskana hissiin. 

Hyvä olo on itselläni avain koiran kanssa tekemiseen. Toivottavasti huolehditte hyvästä olosta ja kunnosta paremmin kuin minä. Tässä olisi itselleni nyt myöhäisen uuden vuoden lupauksen aika.


2 kommenttia:

  1. Anonyymi18.2.14

    Kirjoituksesi pisti ajattelemaan asiaa omalta kannaltani.. Olet niin oikessa! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
  2. Todella mukava kuulla, et kirjoitus herätti ajatuksia ja sait siitä jotain irti :) Itsekkin havahduin tähän vasta nyt, onhan toki jossain alitajunnan perukoilla asiaa pohtinut kuitenkaan mitään asialle tekemättä..

    VastaaPoista