28.4.2014

Kontaktiesteklinikka

HAU järjesti lauantaina tehotreenin kontaktiesteille. Tämä tulikin juuri oikeaan aikaan!

Nita ei enää juuri juokse kontakteilta läpi vaan ennekoi onoff asentoa himmaamalla puomin alastulolla reippaasti sekä myös A-esteellä. Puomilla tuo himmaaminen etenkin menettää aikaa reippaasti. Koulutuksessa kävi tosiaan myös ilmi kuinka riippuvainen Nita on minusta siinä vierellä, jotta se tietää mitä alastulolla tehdä ja milloin se vapautetaan. Olen siis paljon treenannut sitä onoff asentoon jäämistä eikä niinkään sinne menemistä itse ollessa taka-alalle. 


Tähän lähdettiin hieman "uudelleen" kouluttamaan koko puomia. Heh great..
Tavoitteena oli saada Nita fokusoitua vauhdilla puomin alastulolle. Onoff asento on sille selvä, mutta himmailu ja riipuvaisuus minusta on saatava pois. Treeneissä olisi hyvä olla avustaja apuna palkkaamassa.
Lähdettiin ensin palkkaamaan namikupilla puomin alastulolle (alapuomi oli pöydän päällä, ei siis koko puomia) ja hetsattiin koiraa kovasti sinne juoksemaan. Nita tuli hyvin pitkään kohteliaasti ravilla, jotta kerkeää jarruttamaan. Tavoitteena oli saada laukalla mahdollisimman pitkälle ja itse jäin selkeästi taka-alalle.
Tätä toistettiin monia kertoja ja taukokin oli välissä. Hetsaamalla saatin hyvinkin vauhtia!

Otettiin muutama kerta vielä vapautusvaihetta, jotta tiedän miten edetä sen kanssa itsenäisesti treenatessa. Pienempi palkka oli yhä namialustalla puomin alastulossa. Kun koira katsoi eteenpäin (seuraavalle namialustalle) niin sanoin vapautuskäskyn ja isompi palkka löytyi sieltä. Vapautuskäsky on onneksi Nitalle aika vahva eikä tämä tuottanut ongelmia.

Demostrointikuva

Aluksi hieman kyseenalaistin treeniä, koska Nita pidettiin koko ajan hihnassa. Olen aina puoltanut operantin ja oivaltamisen kautta kouluttamista, joka on Nitalla toiminutkin hyvin. Nyt Nita oli hihnassa ja "fyysisesti" jarrutin sitä puomilla alkuun, jotta tarve namialustalle pääsystä olisi isompi. En aivan allekirjoita tätä koulutusmuotoa, mutta sitä tehtiin vain alku. Tämän jälkeen mentiin hihna löysällä koiran hetsauksen ja innostamisen jälkeen. Pientä painetta pidettiin vain ennen vapauttamiskäskyä, jolloin hihna päästettiin irti.
Näissä pitää hieman itse soveltaa omalle koiralle ja omille periaatteille sopivaa koulutustapaa, mutta saimme tästä treenistä paljon irti. Nita ei ollut puomilla niin riippuvainen minusta kun namialusta oli palkkaamassa. Myöskin tuijottelu ja himmaaminen jäivät kokonaan eli puomin alastulo tultiin vauhdilla. 

Tästä hieman soveltaen siis eteenpäin :) 


Tavoitteena olisi nyt treenata kunnolla kontaktiesteet kuntoon sekä kepit toukokuun aikana. Kesäkuussa HAU:lla on Purina Areenalla suosittu Purina Open epäviralliset kilpailut joka viikko, jonne olisi tarkoitus osallistua ihan "oikeaan" luokkaan keppien kera. Myöskin mahdollisesti ekat viralliset! Tavoite on kuitenkin virallisten kohdalla siinä kesän aikana, jos hyvin käy. Haluan mennä virallisiin varmana ja luottavaisena - en puolivalmiina ja puolikusten juostu treenien läpi. Etenkin nuo kepit ovat nyt saatava kuntoon.

Keppejä kävin pihalla eilen treenaamassa. Nyt Nitalla on 8 keppiä ja sainkin jo nopeutta niihin. Selkeästi namipalkka (heittämällä eteen) toimii parhaiten kepeillä. Tällöin Nita kestää huomattavasti enemmän toistoja kuin lelulla. Lelu ei ole ikinä niin hyvä palkka sille etenkään toistoihin. Vaikka 8 kepit nopeutuu, olisi saatava loputkin kepit lisättyä. Tässä en näe ongelmaa vaan uskon sen sujuvan nopeasti. Lähinnä huolestuttaa, että kepitkin ovat hyvin riippuvaiset omasta presenssistä vaikka Nitaa ei käsiohjauksella olla opetettukkaan.

Olisiko vinkkejä tähän? Varmasti sitten etupalkka avustajalla auttaisi tähänkin niin voisin itse jäädä taka-alalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti