7.9.2014

Extra valssiharjoitus

Ohjatuissa treeneissä riitti tekemistä kun oli kaksi ohjaajaa paikalla. Toisessa "pisteessä" oli kunnon valssiharjoitus - valssia oli joka väliin tungettava vaikka ei haluaisi. Toisessa pisteessä oli sitten keppiharjoitukset sekä takaakiertoon lähetys mahdollisimman kaukaa. Basic-tekniikkoja, joissa aina riittää hiomista vielä tässä vaiheessa.

Valssit tulivat siis putken ja kolmosen takaakierron väliin, takaakierron jälkeen sekä neloselta vitoselle. Ainoa hankala väli oli 4-5, jossa häämötti putken suu houkuttamassa.

Valssi on meille vaikea ohjaus, vaikka onkin ns. helpoin ja useasti ensimmäinen opeteltava ohjaus. Kuitenkin sen oikeaoppinen ja oikein ajoitettu suorittaminen on yllättävän haastavaa, etenkin nopealla maksikoiralla.
Valssissa vaihdetaan suuntaa tai ohjaavaa kättä kääntyen koiraa vasten. Tämä kuitenkin tulisi suorittaa ajoissa. Kuulostaa hepolta? Valssissa on tärkeää ettei jää seisomaan paikalleen vaan nimenomaan nimensä mukaisesti otetaan valssiaskel taakse/sivulle suuntaa/ohjaavaa kättä vaihtaen. Katse pidetään aina koirassa. Tilanteessa on kuitenkin muistettava liikkua ja valssattava ajoissa, joittei koiralle tule ohjaus täysin yllätyksenä ja myöhässä. Esteen päällä seuraavan esteen jo lukitessa ollaan jo pahasti myöhässä. Tästä muodostuukin valssauksen yksi periaatteista eli merkkaus. Tätä ei suinkaan kaikki harrasta, mutta joissain tilanteissa on käydään "merkkaamassa" koiralle ponnistus paikka ennen koiraa ja valssataan siitä. Tällöin koiralle on kerrottu hypättävä este, mutta ohjaaja on jo oikeassa paikassa jatkamassa rataa.
Valssi on vaikea liike meille, koska A) olen monesti myöhässä B) aloitan valssin vasta esteen jälkeen enkä ennen C) Nita hyppää isoja laakeita hyppyjä eikä mielellään kokoa.

Kuvat snap shotteja videosta 
Valssissa välillä 4-5 keskityin aloittamaan valssin jo hieman ennen nelosta ja antamalla Nitalle jarrutusmerkin, joka on meillä voimakas suhahdus. Tätä tehostaen useasti palkkaan muutaman kerran namilla kädestä heti valssin jälkeen, koska näissä ohjauksissa tarvitsen todella koiran "käteen kiinni".Itse treenit aloitimme Nitan kanssa kepeistä. Saatiin kujakepit raahattua pihalle, joita ei olla edes treenattu vaan kotona vinokepeillä. Purinalla ei kuitenkaan vinokeppejä ole, joten halusin kujia lähteä kokeilemaan. Kujakepit ovat aika hidas, mutta varma tapa opettaa kepit - koska Nita osaa jo pujottelun, mutta vauhti uupuu, kujakepit voivat olla hyvä ratkaisu tähän. Saadaan ne hallilla yhdistettyä rataan helpotettuna niin saadaan myös putki-imulla vauhtia.
Ja hyvinhän ne meni! Videosta jäi ensimmäinen kerta välistä. Kokeilin lähteä jättäytymään itse taakse, mutta Nita on sen verran kiinni siinä ajatuksessa, että palkka lentää aina multa. Tässä siis ehtottomasti otettava etupalkkaa tai apupalkkaajaa edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti