28.9.2014

Uuden objektiivin testailua

Lomakko ei todellakaan kiitä, mutta tuli ostettua uusi objektiivi kameraperheeseen. Nythän on käytössä perusrunko Canon EOS 1000D, joka kirkuu päivitystä (kun lompakko kasvaa). Uusi objektiivi on Sigman 50-150mm/f2.8, jolla toivottavasti alkaa myös pikkuisen kuvalaadut paranemaan. Pientä hakuilua on vielä säätöjen kanssa. Rakastan tuota aukkoa 2.8, mutta siinä on syväterävyys alue niin kapea, että on pieniä vaikeukia saada liikkeessä oleva koira tarkentumaan kokonaan. Pitäisikö siis aukon olla eri?
Tuolla valovoimaisella aukolla ja nopealla suljin ajalla liike pysähtyy kyllä hyvin, mutta tuo tarkennuksen kapeaus harmittaa.. Opettelua vaan.

Mitä mieltä olette ensimmäisistä kokeiluista?
Tajusin juuri, että uudessa koneessani ei ole CD-asemaa (kyllä tiedän, kuinka tyhmää!!), joten en saa koneelle ajettua vanhaa Canonin mukana tullutta RAW-kuvien muokkausohjelmaa. Onko kenelläkään RAW-kuvamuotoa käyttävillä vinkkiä mistä moisen saisin ladattua tai ostettua?
Nyt kuvat otettu aina jpg-muodossa, mutta haluaisin niihin vielä säätövaraa tietokoneelle...

8 kommenttia:

 1. Nättejä kuviahan tuolla tulee!! Vielä kannattaa tutustua valkotasapainoon (että varjot ja koiran mustat osat ei näytä kuvissa ihan sinisiltä...), mutta muuten näyttää mun silmään tosi hyvältä! Tuohon liikekuvaukseen mä en ole keksinyt muuta, kuin vähän isompi aukko (sanotaan min. 3.2-4.5) ja zoomaa niin lähelle kun pystyt. Ja kokeilemallahan sitä oppii parhaiten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Tuohon valkotasapainoon en juuri ole kiinnittänyt huomioita, sen vuoksi täytyy vielä kuvamuoto vaihtaa raw-muotoon, jotta saisi vielä koneella muokattua säätöjä, jos kamerassa jäänyt joku uupumaan.

   Vaikea laji! ;)

   Poista
 2. Mä en ite juuri muuta aukkoa käytäkään kuin sitä suurinta mahdollista (objektiivista riippuen joko 2.8 tai 1.8), koska henkilökohtaisesti tykkään siitä että kohde erottuu mahdollisimman hyvin taustasta kun se on parhaimmillaan ihan sumea. Tarkennusalue on silloin tosiaan hirveän pieni, jo ihan muutaman sentin väärintarkennus syvyyssuunnassa todennäköisesti tekee kuvasta käyttökelvottoman. Jotain voi käsittelemällä yrittää pelastaa, mutta alunperin oikein tarkentunut kuva tietenkin näyttää paljon paremmalta. Jos kamerasta löytyy eri tiloja tarkennukseen, kannattaa valita "jatkuva kohteen seuranta" tms, ja no sitten mitä enemmän kuvia ottaa sarjana niin suurempi todennäköisyys että edes joku niistä on oikein tarkentunut. :D Rungollakin siis on asiaan paljon vaikutusta, laadukkaampi runko tarkentaa nopeammin ja tarkemmin juuri tarkennuspisteeseen, sekä iso ero on myös juuri siinä että pystyykö ottaa 10 kuvaa sekunnissa, vai yhden kuvan/sekuntti. Mutta kyllä canonin tonnisarjalaisillakin pärjää jo pitkälle, varsinkin jos juuri käyttää jotain muuta putkea kuin vaan kittiä tai suttuzoomeja.
  Harjoittelemalla ja satoja kuvia ottamalla oppii seuraamaan liikkuvaa kohdetta, ja kannattaa aloittaa jossain avonaisella paikalla (hiekkakenttä, pelto, nurmikenttä tms), sillä metsässä on niin paljon muita asioita joihin kamera voi vahingossa tarkentaa. Mukavaa sitten kotona huomata että puolet kuvista ovat tarkentuneet oksiin, risuihin ja puihin. :D Muutenkin metsässä liikekuvien ottaminen voi olla hankalaa (ainakin mulle on) jos esim. puol koiraa on auringonvalossa ja puolet varjossa. Silloin jompikumpi osa on todennäköisesti ihan yli-/alivaloittunut, eikä sitä oikeen edes pysty käsittelemään mitenkään järkevästi.
  Kameran tarkennuspisteistä vielä, että kaikkein luotettavin ja nopein tarkennuspiste on se keskimmäinen.

  Ootko kokeillu jos gimp pystyisi avaamaan raw-tiedostoja? Mä en ite laiskuuttani koskaan jaksa kuvata rawina, sillä vanha läppäri ei oikein jaksa pyörittää bridgeä kun sinne lataa ne kaikki raw-kuvat kamerasta, enkä sitten viitsi jokaista photarin omassa ohjelmassa avaa jotta saisin valkattua mitkä kuvat haluan käsitellä. Ja tietty muistikortille mahtuu paljon enemmän tavaraa kun kuvaa pelkästään jpgnä. Mä oon ihan hyvin pärjänny pelkillä jpg tiedostoilla, kunhan vaan katsoo ettei kuvat ylivalotu liikaa, niin aika hyvin saa kaikki sävyt ja värit muokattua haluamallaan tavalla.

  Tosi kivoja nää kuvat, varsinkin eka on hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kovasti vinkeistä! :) Mäki oon ihan in love tohon suureen aukkoon 2.8, kun se tausta tulee juuri niin kivasti ja saa käyttää tosi nopeeta suljinaikaa ilman kuvan pimenemistä - liike pysähtyy hyvin.
   Harjoitusta harjoitusta vaan :D Jatkuvalle tarkennukselle tajusin vaihtaa lopuksi, sekä tuo keskimmäinen tarkennuspiste. Heh automaattinen oli juuri tarkentanut välillä ties minne..

   Mites kun on sullakin kaksi koiraa mihin pitäisi tarkentaa? Onko oltava vaan tarpeeksi lähellä vai pienennettävä aukkoa eli laajentaa syväterävyyden aluetta?

   Poista
 3. Liikekuvissa keskityn yhteen koiraan kerralla, koska se on helpompaa enkä haluu pienentää aukkoa. Välillä käy munkkituuri ja molemmat sattuu olemaan samalla etäisyydellä, jolloin myös toinen on suht tarkka. Kun sitten jotain yhteiskuvia otan, tarkennan osan kuvista yhteen koiraan, ja loput toiseen, ja sitten jälkikäteen miksaan ne käsitellessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa vaikeaa :D Noh harjoitusta vaan!

   Poista
  2. Helpommallahan tietenkin pääsisi jos joustaisi ja pienentäisi aukkoa, mutta ei, ei se jälki silloin ollenkaan ole yhtä kivaa! :D

   Poista
  3. Niinhän sitä pääsisi, mutta tuo on juuri vaan niin kivaa jälkeä kun sattuu onnistumaan! :D Mutta eihän hommat saa liian helpoksi muuttua ;)

   Poista