29.6.2014

Tuomarointipeliä

Minut siis kutsuttiin Tuusulan epävirallisiin agilitykisoihin supermölliluokkaan tuomariksi, aikaisemman postauksen aiheesta löydät tästä. Järjestäjänä toimi Nuoret Koiraharrastajat Ry.


Supermölliluokka oli tarkoitettu aloitteleville koirakoille, jotka eivät ole vielä startanneet virallisissa kisoissa. Ohjeeksi radan rakennukseen annettiin: sisältää 5-10 estettä, pelkkiä hyppyjä ja putkia alimmassa korkeudessa ja aikatasoituksella. Luokassa ei myöskään hylätä vaan jokaisesta virheestä tulee 5vp. Haasteena oli suunnitella rata, joka olisi suoraviivainen, helpohko aloitteleville koirakoille, mutta kuitenkin sisältäen tekemistä hieman edistyneimmille koirakoille. Myöskin aikatasoitus toi omat haasteensa, koska liian suoraviivainen rata mini-rimoilla on makseille hyvin läpijuoksemista - joko erittäin nopealla ajalla tai sitten monella riman pudotuksella.

Sain sunniteltua ao. radan ja olinkin siihen oikein tyytyväinen! Ihanneaika olisi mineille 40s, medeille 35s ja makseille 30s

Kisapaikalle saapuessani olikin yllätyksenä, että esteitä tai oikeastaan putkia oli luultua vähemmän. Samaan aikaan pyöri myös mölliluokka, johon oli varattu kolme putkea. Sain rataan käytettäväksi vain yhden. Tämä oli tullut myös järjestäville tytöille yllätyksenä. Rataa siis muokattiin lennosta ja lopputulos oli ehkä hivenen vaikeampi mitä olisin alkuperäisesti tahtonut. 
Seiska putki korvattiin hypyllä, joka mentiin takaakierrolla ja sitten valsaten loppusuoralle. Radalla siis yhteensä 9 estettä, kun putket 7 ja 8 poistettiin kuvioista.

Tuomarin puhuttelussa kerroin ratamuutoksesta, olin ennakoinutkin saavani palautetta kun radalla oli vain yksi putki. Lähdössä sai vielä palkata ja etupalkan sai jättää maalilinjan jälkeen tai vaihtoehtoisesti palkan heittää kun koira on ylittänyt maalilinjan. 
Haastetta toi myös aivan vieressä pyörivä möllirata ilman koiran näkökentässä olevaa väliaitaa - poikkeuksellisesti kun oli kyseessä supermölliluokka sallin ratahenkilön pitää lähtövuorossa olevasta koirasta kiinni. Nämä kaksi rataa olivat profiileiltaan sattumalta sellaiset, että molempien lähtölinjat olivat lähes vierekkäin. Kisan edetessä päädyimme ottamaan lähdöt limittäin toisen radan kanssa vahinkojen välttämiseksi. Kyse on kuitenkin hyvin aloittelevista koirakoista.

Koiria ja ratoja oli moneen lähtöön, mutta nautin suunnattomasti tuomaroinnista. Kisat olivat suunniteltu oikein hyvin ja sujuvasti. Nopeasti saatiin rata päätökseen sekä tulokset laskettua ja palkinnot jaettua. Tuomarina näki kilpailuissa aivan erilaisen puolen. Ensimmäistä kertaa kisaavien jännitys oli hyvin läsnä ja kädet täristen haettiin koirat maalilinjalta. Harmituksia näkyi epäonnistumisissa, mutta myös erittäin leveitä hymyjä kun onnistuttiin. Itse tuomarointi oli haastavaa, koska vähän piti katsoa läpi sormien kun kyseessä on supermölliluokka ja palautteen antaminen koirakoille oli uutta. Ehdottomasti opettavaa ja menisin ehdottomasti uudemmankin kerran.

Tapahtumalla olikin paljon sponsorointeja ja palkinnot olivatkin reilummat mihin olen törmännyt. Oli pokaalia, ruusuketta, terveystuotteita, lahjakortteja ym.
Rivakasti päivä meni vaikka ns. henkilökuntaa ei paljoa ollut. Kuulin paljon kiitosta osallistuvilta koirakoilta järjestelyistä ja ehdottomasti olin yksi positiivisen palautteen antaja. Voin ehdottomasti suositella kyseisen yhdistyksen tapahtumia.

Myöskin tuomari sai osansa palkintojen laajuudesta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti