8.12.2012

Pohdintaa pannoista ja valjaista


Otan esille aiheen mikä tuntuu koirapiireissä herättävän isoa tunteiden kirjoa, nimittäin keskustelun panta vai valjaat. Ja minkälainen panta tai valjaat.

Itse olen hevospuolen edustajia, roimasti enemmän kokemusta 500kg saaliseläimistä kuin 20kg saalistajasta. Hevospiireissä varma kikka saada ihmiset raivon partaalle ja saada keskustelua aikaan on ottaa esille apuohjien käyttö. Ei hevosihmislle tiedoksi, apuohjia on erilaisia, jotka vaikuttavat kaikki hevosen pään asentoon. Kaikilla on yhteinen tekijä: ne aiheuttavat vain ja ainoastaan pahaa väärän/osaamattoman ratsastajan käsissä. Pahimmillaan voi saada erittäin kipuilevan, jumissa olevan hevosen, joka ei enää ymärrä oikeaa työskentelyasentoa eikä lihaksiensa käyttöä. Tätä näkyy valtettavan paljon, kun yritetään  korjata ratsastajan virheitä laittamalla pakottavat ohjat hevoselle. On myös apuohjia, jotka oikein käytettynä voivat edes auttaa oikeaa työskentelyä ja lihaksien käyttöä.

Nyt koiranomistajana olen huomannut vastaavan tilanteen pantojen ja valjojen kanssa, onneksi tilanne ei ole niin paha kuin hevosmaailmassa. En sano mikä olisi oikea ja ainut vaihtoehto, välineen valinta riippuu niin koirasta yksilönä, rodusta ja ihmisestä hihnan toisessa päässä.

Aloitetaan pannasta.
Itse olen aina ajattellut, että pannalla mennään. En edes tiedä miksi, olen luonut itselleni sen käsityksen, että se olisi paras. Panta on itselleni luonnollinen vaihtoehto. Oikean kokoinen panta ei vahingoita kaularankaa ja mielestäni koiraa on helpompi kontrolloida lähempänä päätä. Hevosia en voisi kuvitella taluttavani mistään muusta kuin päästä. Tosin onhan 500kg ehtaa eläintä tietysti eria asia. Mutta tästä varmasti tulee pohja ajattelutapaani. Itse pyrin kouluttamaan koirani niin, että voin mennä ihan peruspannalla, ei siis kuristavalla. Mielestäni tämä on nimenomaan koulutuskysymys. Tiedän itsekkin, että hihnakäyttäytyminen on ehkä vaikeinta opettaa isolle koiralle. Monesti ihmisen käyttämä pieni voima on paljon suurempi koiraa kohtaan mitä itse ajattelee. Tämä tekee pannasta vaarallisen väärin käytettynä. Pahimmillaan se voi aiheuttaa pysyviä vaurioita kaularankaan, selkärankaan ja henkitorveen. Miten sitten oikeaoppininen koulutus hihnassa käyttäytymiseen tehdään, siihen en ala puuttumaan. En halua sotaa aikaiseksi :) Ilmaisen vaan asian niin, että hihnasta nyppimisen kanssa täytyy olla erittäin varovainen. Monesti ihminen turhautuu nopeasti eikä ajattele voimansa käyttöä vaan nykäsee suutuksissaan liian kovaa hihnasta. Tämäkin on suhteellista rodusta riippuen. Itse jos hihnalla huomautan, en nyppäse vaan otan tasaista painetta hihnaan. Nita tietää tästä hidastaa tahtia, jos ei niin otan äänen avuksi ja uhkaavamman ruumiinkielen. 
Itse olin puolikuristavia ja kokokuristavia vastaan todella pitkään, ensimmäisenä mielipidettäni muutti sk collieilla käytettävä näyttelypanta, ohut metallinen snake-kokokuristava. Tämä härpäke ei edes kestä kovaa kiskaisua. Kuristava voi olla jopa hellempi kuin tavallinen panta. Tavallisessa pannassa voi herkemmin sortua nykimiseen. Kuristavalla huomauttaessa kirsitys on hetkellistä, jonka jälkeen tulee myötäys samantien koiran hidastaessa. Mutta näin ei tapahdu aina, joskus ulkona näkyy pitkällä edessä juoksevia koiria, jotka kuristaa itsensä kokokuristavaan pantaan ja hihnan toisessa päässä olevat aivot eivät tee mitään.
Suomessa kiellettyihin piikkipantoihin en lähde sen enempää kommentoimaan. Yllätyin Saksassa tehdystä tutkimustuloksesta, jossa käytettiin 50 koiralla läpi elämän kokokuristavaa ja toisella 50:llä piikkipantaa. Kuristavassa tutkimusryhmässä 46 koiralla oli todettiin pysyviä vaurioita. Piikkipantaryhmässä vain yhdellä.. Mutta onko enää inhimillistä käyttää piikkipantaa? En voisi itse kuvitella käyttäväni. Toiset tottakai vertaa sitä hevosilla käytettäviin kannuksiin, joilla tehostetaan pohkeen käyttöä kokeneilla ratsastajilla, joilla jalka pysyy paikallaan.


Valjaista itselläni ei ole kovin paljoa kokemusta. Itse helposti miellän valjaiden opettavan koiralle vetämisen, koska koira saa enemmän voimaa käytettyä valjaiden kanssa. Valjaat tosin poistavat paineen kaularangalta ja parhaassa tapauksessa tasaavat paineen turvallisiin kohtiin ja isoihin lihaksiin. Valitettvasti näkee paljon koiria, jotka kiskovat valjailla 6m taluttajansa edellä. Koko paino rintakehällä. Valjaissa on paljon eroja. Liian paljon näkee halpoja nylonista tehtyjä valjaita, jotka kuluttavat karvaa ikävästi. Kunnolliset, paksut ja pehmustetut kestävät valjaat ovat mielestäni parhaat. Vetokoirilla etenkin ehdottomat. En pyytäisi hevostakaan vetämään rekeä pelkillä suitsilla. Mutta miksi jotkut valitsevat valjaat koiralle, jolla ei vedetä? Samasta syystä kuin pannankin. Pienillä koirilla monesti valjaat ovat ehdottomasti paremmat vaihtoehdot. Tapahtumat, joihin ihminen ei voi vaikuttaa, esimerkiksi jos koira säikähtää. Pienellä koiralle tämä voi olla kohtalokas nykäisy kaularangalle.


Ainut asia mistä voin suoraan sanoa vankan mielipiteeni on flexi. Heittäisin sillä vaikka vesilintua :) Mielestäni flexi sopii vain ja ainoastaan koiralle, joka ei vedä normaalissa hihnassa ja silloinkin esimerkiksi vain metsässä kulkiessa. Flexi aiheuttaa päivittäin vaaratilanteita, miellän sen hihnan toisessa päässä olevan laiskuudeksi. Jos koira viipeltää flexissä kävelytiellä 5m ihmistä edellä - koira päättää sinkaista linnun perässä autotielle. Mitä siinä tilanteessa voi enää tehdä? Ihmisen reagointikyky on parhaimmillaan 1 sekuntti ja pahimmillaan jopa 3 sekuntia. Siinä vaiheessa ei enää kerkeä flexin pysäytysnappia painamaan ja epätoivoisesti kerätä ohutta lankaa takaisin. Tällaisessa tilanteessa muutama kuukausi sitten Vantaalla kuoli koira jäätyään auton alle. Tätä ei olisi tapahtunut, jos koira olisi ollut 1,5-2m hihnassa. Vaikkea itse ei kerkeäisi reagoida, hihnan pituus pysäyttäisi koiran ennen kuin mitään pahempaa kerkeisi tapahtua. Itse kiroa joka kerta kun vastaan tulee omistaja koiransa kanssa, flexi 4m pitkänä ja omistajalla tulee kiire alkaa koomisesti nykimään flexiä lyhyemmäksi saadakseen koiransa vierelleen. Itse ojennan kerran kättä ja koira on vierellä lyhyellä remmillä.

Mielipiteitä on monia eikä omatkaan ole ehdottomia oikeita, ne ovat minun ajatuksiani tästä maailmasta. Mitä piditte tälläisestä postauksesta, vaikkakin vähän arasta aiheesta? :)

Millä varusteilla te menette koirienne kanssa ja miten päädyitte tähän vaihtoehtoon? :)

6 kommenttia:

 1. Musta moni apuväline on hyvä oikeassa tilanteessa ja oikein käytettynä. Niin hevosella kun koirallakin... Ihan arkikäytössä meil on vaan kuristavia pantoja koska muunlaisista voi pää helposti pujahtaa läpi jos tulee joku erikoinen tilanne esim. koira pelästyy kunnolla ja perääntyy äkillisesti niin että ite ei ehdi mukaan. Etenkin nuoren koiran kanssa näitä voi tapahtua ihan yllättävissäkin tilanteissa. Meillä Helmi pienenä säikähti tanskandogia ja vetäs päänsä läpi puolikuristavasta ihan ison tien vieressä. Noh säikähdyksellä selvittiin mut tilanne olis voinut päättyä toisinkin. Valjaat on meilläkin joskus käytössä etenkin sillon kun ei todennäköisesti tarvita juurikaan fyysistä hallintaa (jos se muu siis puuttuu..) mut noiden urosten kans voi panta valjaidenkin kans olla joskus käytössä. Noi kun ei ole mitään hienosti koulutettuja ja saattavat joskus kommentoida sillonkin kun ei tarttis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan oikein käytettynä :) Valitettavasti näkee niin paljon nimenomaan sitä väärin käyttöä kun ei ymmärretä sen vaikutuksia koiraan/hevoseen.
   Collieilla on tosiaan hankalan mallinen pää, Nitakin on muutaman kerran normipannasta päässyt pujahtamaan, onneksi vaarattomassa tilanteessa.

   Oikeita mielipiteitä ole vaan kukin tallaan tyylillään ja miten sille parivaljakolle sopii parhaiten :)

   Poista
 2. Amanda8.12.12

  Hyviä pohdintoja. Mielestäni riippuu aivan koirasta, että mille sopii mikäkin.
  Kaiken pitäisi mielestäni pyrkiä siihen, että panta/valjaat on vaan "turva" millä pidetään yllättävissä tilanteissa koira kurissa. Tämä on jokseenkin mahdoton tavoite kaikille maailman koirille, mutta siihen voisi pyrkiä. Näin säästyttäisiin lihasvammoilta, karvan katkeilulta ym kaikelta muulta "pahalta". Meillä on pienestä saakka Rosi ollut vapaana ja hihnaa/pantaa/valjaita käytetään vaan teiden varsilla liikuttaessa, jos jotain yllättäävä kävisi. Molemmat aivan yhtä hyviä vetämättömällä koiralla mielestäni. Sitten kun pohditaan sitä vetävää koiraa mitä ei kuitenkaan ikinä kouluteta täysin vetämättömäksi niin ehdottomasti valjaat ettei kaulaan tule turhaa painetta ja henkitorvet mene lyttyyn (ja pienillä koirilla pää saattaa tulla tosiaan pannoista läpi jolloinka valjaat paremmat). Valjaissa koira saa kuitenkin enemmän voimaa aikaiseksi kuin pannassa joten isolla kouluttamattomalla koiralla saattaa omistaja roikkua näin perässä.

  Piikkipanta vain osaaville käyttäjille ja sitä todella vaativille koirille. Mielummin piikkipanta kuin ketjukurrari viitaten juuri tähän tutkimukseen. Piikkipannalla koira tajuaa hetkessä että vetää ei kannata, eikä varmasti vedä sitä 2sek enempää ja vetäessä paino jakautuu kaulan eri puolille kun kurrarilla koko niskaan. Itse olin täysin piikkipantaa vastaan kunnes tutustuin koiriin jotka oikeasti niitä tarvitsevat enkä puhu nyt mistään perheen lemmikeistä. Nykyään ei ole sellaisia koiria että näkisin millään muotoa näitä tarpeelliseksi ja tuskimpa ikinä tulee olemaankaan.

  Flexissä on taas omat huonot ja hyvät puolensa. Tässä pääjuttuna on tasan se kuka on siellä flexin toisessa päässä. Kaupungeissa flexi on aika lailla turha ja liian usein näkee näitä "tahdon koirastani eroon" ulkoiluttajia. Kuitenkin puistoissa kävellessä jo nätisti kävelevän koiran kanssa joka kuitenkin saattaa esim lähteä oravan/kanin perään flexi on mielestäni hyvä keksintö. Tässä on taas se turva, mutta koira saa juosta lähestulkoon vapaana. Ja lakihan kieltää sen täysin vapaanapidon joten flexi on hyvä korvaava. Myös esim luoksetuloa opetettaessa on flexi hyvä.

  Eli aikalailla samoilla linjoilla mennään, hyvä postaus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Jeps flexi on hyvä juuri vaikka luoksetuloa opettaessa ja metsässä jos luotto koiran takaisin tulemiseen ei ole kunnossa. Mutta ärsyttää juuri nuo kaupunkilaiskäyttäjät, jotka sitten antavat huidella missä sattuu ja yrittävät epätoivoisesti saada flexiä kerättyä takaisin jos vastaan tulee koira. Tänäänkin aamulla tapaus, että annetaan koiran viipottaa lukitulla flexillä edessä, mutta sitten huomataan, että koiralla olikin turhan paljon tilaa hypätä Nitan luokse sivulle (tultiin siis tiellä vastaan). On mielestäni kunnioitettavaa toista koiraa/omistajaa kohtaan ottaa koira vierelle eikä antaa juosta luokse ilman lupaa.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus tosiaan, itsekin olen valjaita vastaan ollut oikeastaan aina. Koen ne sellaisiksi, että niiden avulla se koira oppii vetämään ja saa eteen enempi voimaa.

  Suomessa on tietyn mittaiset piikkipannat sallittu, sana piikki on tosin hiukan hämäävä, ne kun ovat tylppiä.

  Itselläni on nyt pentukoiralla flexi käytössä, jotta se pääsee kulkemaan laajemmalle alueelle hankiin yms. Seuraan kuitenkin ympäristöä ja katselen mitä tapahtuu. Saan siis tarvittaessa koiran viereen. Itsekään en pidä niistä flexin käyttäjistä, jotka päästää koiransa toisten koirien ja ihmisten luo (samoin ihan remmillä kulkevia) + ilmestyvät mutkien takaa pitkästi koiran jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidit postauksesta :) En tiennytkään, että jotkut piikkipannat ovat salittu Suomessa :O Tosin niitä käyttävien mielestäni pitäisi miettiä miksi he sitä tarvitsevat ja miten siihen tilanteeseen on päästy..

   Flexi on tosiaan mielestäni hyvä metsässä tai jossain pellon laidassa etenkin pennulla tai koiralla, joka ei luokse-käskyä ota aina kuuleviin korviinsa. Mutta nuo kävelytiellä kävelevät 5m päässä eikä koiraa saada tarpeeksi nopeasti vierelle... Alkaa sappi kiehumaan :D

   Poista