3.2.2013

Pentuagility 3.kerta

Tällä kertaa harjoiteltiin tutuilla esteillä ohjausta, radan osia ja kokonaista rataa.

Ohjauksen harjoitteleminen aloitettiin valssilla. Kokeiltiin kukin yksinään koiran kanssa ohjaamalla koiranpuoleisella kädellä eteenpäin, käännyttiin vastatusten vauhdissa koiran kanssa ja vaihdettiin tulosuuntaan eteneminen. Kun koira vaihtoi suuntaa niin palkattiin heti koiran puoleisella kädellä. Nita tajusi jujun todella nopeasti ja harjoiteltiinkin jo heti reippaalla hölkkävauhdilla. 
Toinen ohjaus oli nimeltään vissiin takaaleikkaus, korjaatkaa jos olen väärässä :D Koiraa pyydettiin istumaan ja odottamaan, otettiin kaksi askelta sivulle, kaksi isoa askelta taakse ja reippaat kolme askelta taas sivulle koiran toiselle puolelle. Heti kun koiran katse kääntyi toiselle puolelle niin palkattiin. Tämänkin Nita tajusi nopeasti ja sain itse hyvän vinkin etten tee ympyrää Nitan ympäri vaan nimenomaan laatikkomaisesti. Muuten Nita ennakoi helposti mihin suuntaan lähden. Tällä tekniikalla opetettiin koira "vaihtamaan puolta".

Kertauksen vuoksi otettiin vuoron perään putkea. Tällä kertaa koirat olivat treenialueella odotteluaitauksen sijaan. Nita alkoi hermostumaan todella paljon ja itsellä alkoi hermot olla kireänä sen vuoksi. Muiden putkeen juokseminen ja sieltä rymistely kiihdytti Nitaa kovasti ja alkoi armoton vinkuminen. Kun oma vuoro tuli, ei Nitaa kiinnostanut nakit eikä lelu. Onneksi ilmeisesti itse esteet ja se tekeminen toimii palkkana jo niin hyvin, että Nita lähti jo kerta heitolla juoksemaan putkeen ja otti hyvin lelun palkaksi sieltä tullessaan. Tämän jälkeen mentiin suosiolla odotteluaitaukseen hieman rauhoittumaan.
Ihana piirros :D Punainen on Nita ja haalea viiva olen minä ohjaamassa.
Aloitettiin harjoittelemaan rataa pätkissä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun yhdistettiin edes kaksi estettä toisiinsa. Ensin harjoiteltiin kuvasta vasemmalta kahta ensimmäistä aitaa (ristikot, n. 10cm) + putki. Putken jälkeen heti palkka. Tarkoituksena oli tuo siirtymä aidoilta valsata putkelle. Itselläni meni ehkä oikeat valsaustekniikat käytännössä sekaisin, mutta pääasia että onnistumisia saatiin. Nita toimi hyvin myös irtona! Tosin koirat olivat odotteluaitauksessa :) Istutin Nitan aitojen eteen ja kiersin itse putken lähettyville. Lähetin Nitan matkaan ja ohjasin oikealla kädellä Nitan esteiden jälkeen putkeen. Heti kerralla onnistui!! Toinen toisto vielä ja tauolle.

Seuraavaksi harjoiteltiin yksi toisto lopussa olevilla kahdella aidalla. Eli näytettiin namikuppi ja lähetys. Tässä oli tarkoituksena takaleikata palkkauspaikalle. Siirryttiin heti yhdistämään putki + kaksi aitaa. Itselle tuli virheitä kädellä ohjaamisen kanssa. Ohjasin helposti putken jälkeen vasemmalla kädellä kun olisi pitänyt ohjata oikealla, koiran puoleisella kädellä. Kerran Nita taisi mennä ohi esteestä, mutta onneksi sain nopeasti korjattua tilanteen. 

Vielä tunnin lopuksi saatiin kaikki yksi mahdollisuus suorittaa rata kokonaisuudessa piirroksen mukaisesti. Kieltämättä adrealiini nousi! :D Kaikki meni ihan nappiin!! No ei ihan, sain huomautuksen, että palkkasin lopussa oikealla kädellä enkä vasemmalla, joka olisi ollut koiranpuoleinen. Tämä virhe tulee jotenkin niin syvästä alitajunnasta että.. Se meillä on ollutkin ongelma, Nita alkaa edistää, koska olen palkannut vastakkaisella kädellä. Olen oikeakätinen ja koira on vasemmassa kädessä niin tuntuu loogiselta palkata oikealla kun vasemmassa kädessä on hihna.. Noo pikku hiljaa :)

Koitan saada ensi kerraksi Samulin kuvaamaan kurssille.

Kuva Googlesta.

Huudatteko te koiralle esteiden nimet, esim putkeen mentäessä "putki" vai käytättekö muuta sanaa tai ollenkaan mitään? :)
Itse taisin välillä huutaa "putki" ja välillä "mene vaan"..

2 kommenttia:

 1. Hieno toi Googlen nahkakuva :)
  Me läytetään yleensä käskyinä esteen nimiä kuten "putkeen", "pussiin" tai "A" ja siinä A:lla voi viel tehosteena olla kiipee kiipee... Aidalla aluks käskynä on ollu "Aita hyppää" ja sit kun homma on paremmin tuttua niin vaan aita. Myöhemmin kun sit radalla on vaan ne esteet ja jos sanoo et mene niin mihin sen koiran on tarkoitus mennä kun esteitä on ympärillä vaik kuin. Mut mä käytän käskyä mennään sit kun näyttelyssä on tarkoitus lähteä liikkeelle. Et tapoja on toki monia ja kaikki ihan oikeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota itsekkin vähän hain, että sanoisin käskynä esteiden nimet :) Etenkin vaikeissa, että on esim A, jonka alla on putki. "Mene vaan" on ollut korostuksena nyt treeneissä jos esim putken suulla on vähän Nita jarrutellut. Muuten "mene vaan" käsky on meillä käytössä kun Nita saa hihnassa luvan kanssa mennä eteen kävelemään, päästän sen irti tai jos haluan muuten sen kulkevan edellä.

   Poista