5.6.2013

Ei mitään kehuttavaa

Hmm muutama lause eilisen ohjatuista agilitytreeneistä:
Hävetää.
Turhauttaa.
Nita karkasi toiselle kentälle.
Juoksi kumoon sheltin, jonka päälle muutama koira on jo tullut.
Erittäin paska fiilis.
Treenit pilalla.
Mitä helvattua teen ton koiran kanssa.
Alkutreenit meni aika huonosti oman ohjauksen vuoksi ja sitten tollainen tapahtuma vielä. Siis kohta heitän hanskat tiskiin, toinen kerta jo että neiti ottaa hatkat. Toiset koirat ovat jotenkin agilityn yhteydessä niin paha häiriö.
Tapahtuma lyhyesti - Nita hyppäsi renkaan läpi katse minussa ja heitin sille lelun palkaksi. Nita vilkaisi lelua ja sitten toisen kentän koirakkoa. Sitten läks. Karjuin koiraa takaisin, mutta ei. Väliaita oli päistä auki ja sinne meni. Juoksi sheltin kumoon ja hetken karjuin koiraa takaisin. Sitten vielä pujahti pannasta irti. Sentään silloin karjumalla pysähtyi. Nita samantien autoon jäähylle ja treenit loppuivat. Kävin pahoittelemassa tilannetta ja keskusteltiin ohjaajan kanssa. Totta kai sheltti oli sellainen, jonka päälle on muutama kerta tullut koira agressiivisesti ja arkuutta tämän takia tullut..
Saanko kiroilla julkisesti?

14 kommenttia:

 1. Voihan :(
  Lähtikö Nita siis aggre-meiningillä sheltin luo vai oliko kyseessä vain iloittelujuoksu? Minkälainen panta teillä on, jos pujahti läpi? Kakella puolikurra, eikä livahda minnekään, voin raahata vastaanhangoittelevaa koiraa esim. autoon mentäessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan silmään innokkaana juoksi, sai ilmeisesti ajatuksen kun näki toisen koiran juoksevan ja ihmisten kiljuvan sekä kehuvan, joka nostattaa Nitan vireystilaa nollasta sataan.
   Nita näytti juoksevan päin, mutta sillä on nykyään tapa leikkiä enemmän painimalla ja saattaa ääntä käyttää.. Törmäyksen jälkeen juoksenteli ympäriinsä.

   Agilityssä pitäisi olla turvallisuussyistä normaalipanta (ei yhtään kuristava), joten treeneissä mennään normaalilla. Yleenä meillä on muuten aina käytössä puolkuristava tai tosi tiukassa paikasas kuristava ettei varmasti livistä. Treeneissä vaan pakko olla normi..

   Poista
 2. Jos sitä ei innosta lelu palkkana kovin paljoa, niin mikset kokeile ruokaa? Harmillinen juttu kylläkin. :( Jos se vielä jatkossa noin lähtee, niin tekisin kyllä kunnolla selväks et kesken treenien ei lähdetä yhtään mihinkään huitelemaan ja piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Namin kanssa on taas vähän vaikea mielestäni ratatreeniä suorittaa eikä viitsisi kädestä antaa. Yrittän päästä siitä pois. Monesti tungen sitä namia koko ajan ihan senkin takia, että kiinnostus säilyy :/

   Joo kyllä sai tyttö kuulla kunniansa... Vinkkejä otetaan kyllä vastaan :)

   Poista
  2. Radan lopussa namikuppi, jota kouluttaja (tai joku muu) vahtii ettei koira pääse omin luvin kupille karkaamaan? Tai sen verran isot namit, että voit heittää sen namin palkaks. Ei sitä ratatreeniä mahdotonta oo namien kans suorittaa.

   Ja Nitakin kun on niin nuorikin vielä, etten hermostuis tosta karkailusta. Kyllähän se ärsyttää ja turhauttaa, mutta ei sitä koiralla aina voi keskittymiskyky riittää. Nuorelle koiralle tommonen häiriö on kuitenki tosi suuri. Piätte sen väliaidan kiinni, ettei sinne ainakaan pääse enää karkaamaan. Ja jos alkaa karata omalla kentällä niin pidät sen mahdollisuuksien mukaan hihnassa tai vaikka liinassa ja teette vaan jotain helppoja ja kivoja juttuja ja nopeella temmolla, ettei se kerkee ajatella mitään karkaamisia.

   Poista
  3. Namikuppi on meillä tietyissä tehtävissä ollut, mutta Nitalla käy niin että se lähtee oikaisemaan kupille eikä enää keskity yhtään. Eteen -harjoituksissa namikuppi on ehdoton, mutta muuten ei ole toiminut meillä :/

   Jep, nyt huolehdin väliaidat kuntoon ym ettei vaan tule tavaksi ja pääse palkkautumaan siitä.

   Poista
 3. Ikävä tapahtuma. Jos tilanne uusii niin kannattaa rohkeasti ottaa sitten liina käyttöön ja antaa kunnolla palautetta (saat ajoitettuakin sen oikein, kun on hihnan päässä kiinni) jos menee överiksi. Muista myös palkata ruhtinaallisesti siitä että kiinnittää sinuun huomiota. Mä uskalsin pitää ekoja kertoja Lyytiä yhteis(toko)treeneissä irti vasta 1,5v iässä. Se oli/on liian vilkas (huomaa Kaiken, reagoi Kaikkeen - varsinkin muiden palkkaukseen ja vauhtiin) muiden kanssa samaan aikaan tekeväksi. Edelleen jos se on liian korkeassa vireessä, pidän sen kiinni liinassa tai pistän suosiolla pois kokonaan. Älä ota noita tilanteita henkilökohtaisesti, Nita on nuori koira ja nuoret koirat nyt oikeasti ovat vähän höveleitä. Se on saletti, että jos sulla menee hermo, niin yhteistyö lakkaa siihen myös koiran osalta (nimim. kokemusta on). Sellaisia nuo paimenet vaan ovat...

  Lelupalkkauksessa kannattaisi varmaan käyttää ns. heittoleluna tylsempää lelua ja kun koira on tyyliin kerran vilkaissut lelua (tai tulee oikeaan kohtaan tmv) niin JES ja se "oikea" superpalkka tulee sulta (esim. repimistä, älä päästä irti). Superlelupalkkaa voit heitellä sitten vaikka sellaisissa treeneissä, joissa se ei häiriöidy muista koirakoista. Tällöin saat koiran paremmin pidettyä hallinnassasi, kun koira tietää kaiken parhaan tulevan juuri sinulta.

  Tietty sitten viime kädessä se, että treeni loppuu tasan siihen jos koira käyttäytyy huonosti. Tosin tätä en ehkä lähtisi soveltamaan sellaisen koiran kanssa, jolla ei vielä taitotaso oikeasti ole korkealla (ts siltä ei vielä voi vaatia kunnon suoritusta, ettei itsevarmuus katoa). Tosin jos menee ihan överiksi, niin oman mielenrauhasi takia kannattaa pitää siinä vaiheessa pieni tauko. Mutta edelleen: koita olla ottamatta koiran käytöstä liian henkilökohtaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo hieman rauhoittunut tästä epissodista, ehkä jotenkin omaakin reagoimistä tähän vaikutti, että sieltä tultiin ehkä vähän hyökkäävänä päälle tapahtuman johdosta, vaikka yritin selittää kyseessä olevan todella innokas ja nuori koira.

   Tuo, että superpalkka on juuri meillä ollut vähän käytössä, mutta se on ollut nami minulta kun Nita on palkannut itsenä pallolla ja otan pallon siltä pois. Aikaisemmin oli kiinniottovaikeuksia, kun Nita veti kunniakierroksia lelun kanssa. Nita on jotenkin hyvin vaihteleva, se alkaa leikkimään hyvin ja lähtee mukaan, mutta ihan yks kaks ilman varoitusta se kiinnittää huomion muualle ja lopettaa palkkaleikin.

   Kiitos vinkeistä, yritän olla ottamatta tätä niin tosissaan :)

   Poista
 4. No luultavasti kaikille sattuu joskus jotain ikävää mut siis onneks Nita ei purrut sitä toista koiraa tai muuten vahingoittanut? Liikkuva kohteen perään voi tulla himo lähteä jos on jotain viettiä siihen suuntaan et nauttii jahtaamisesta ja niitä ainakin meil löytyy... Hirveästi vinkkejä ei ole tarjota mut luultavasti niillä sun ohjaajilla siin ryhmässä on? Kai ne on kokeneita ja tietää miten toimitaan et vois ehkäistä vastaavat tapahtumat? Harvoin mikään koira (etenkään nuori ja keskeneräinen) on niin varma ettei mitään vois sattua tai et siihen maailma kaatuis. Harmittaahan se mut uskon et agilityn harrastajilla on vastaavasta kokemusta ja vinkkejä antaa. Tsemppiä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Nita ei purrut eikä vahingoittanut shelttiä. Se vain juoksi sen kumoon. Sillä kun on nykyään tapana leikkiä, joko juoksemalla suoraan päin ja väistämällä 20cm ennen tai painimalla.

   Meillä kans kaikki liikkuva kiinnosta, onneksi ei sentään lintujen ym perään lähde.

   Poista
 5. Anonyymi5.6.13

  Onko kouluttajat sanoneet ettei puolikuristavaa pantaa saa käyttää? Ainakin muissa ryhmissä saa käyttää, joten ei ole seuran yleinen käytäntö.

  Itse en missään nimessä vaihtaisi lelupalkkaa namiin, tavoite kun ei ole koira joka on kiinni kädessä ja tämähän tapahtuu helposti koirille joita palkataan kädestä.

  Oletko leikkinyt paljon koirasi kanssa niin että muita koiria leikitetään vieressä/lähellä? Kannattaa ihan arjessakin harjoitella näitä tilanteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm itse asiassa kun tarkemmin mietin asiaa, tuolla ei ole annettu ohjeistusta, mutta edellisessä paikassa joo ja monissa paikoissa missä olen agilitykoulutusta käynyt seuraamassa. Tästä jotenkin jäänyt se kuva, itse kilpailuissahan pantaa ei saa olla ollenkaan.

   Tuo leikkiminen muiden koirien läheisyydessä on jäänyt aika vähiin, täytyy se ottaa mukaan treeneihin. Se on ollut Nitalle nimenomaan todella vaikeeta. Se saattaa innostua kahdeksi sekunniksi ja sitten loppu.

   Poista
 6. Anonyymi6.6.13

  Juu kisoissa ei saa olla kaulapantaa, mutta treeneissä ainakin alkuun ja nuorella koiralla kyllä käyttäisin ja käytän. Eli jos tuntuu siltä ni ota ihmeessä puolikuristava panta treeneihin.

  Ja se leikkiminen, ulkonetällä on kesäsin treenejä aika paljon, joten kannattaa hyödyntää tilanne. Laita koira liinaan tai hihnaan ja mene leikittämään koiraa viereiselle kentälle jos siellä on vapaata. Näin saat treenattua tilanteita ilman että koirasi pääsee häiriköimään muita. Kyllä se siitä, sehän on vasta nuori ja noita tapahtuu muillekkin. Ulkona kun väliaidat eivät ole niitä parhaimpia niin noita karkailuja tapahtuu muillekkin, et ole ainoa. Ja kysy rohkeasti kouluttajiltasi apua, ovat molemmat taitavia ja kokeneita ja ainakin toinen on sm-kisoissakin kisannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistäsi :) On mukava saada kehittävää kommenttia.

   Poista