21.8.2013

Koulutusvinkkejä

Koiranomistaminen ja kouluttaminen ei ole kyllä helppoa - ainakaan fiksun koiran. Voi huoh kun tuntuu välillä, että tarvitsisi hermolomaa tuosta junnusta. Heh kuka haluaa hoitoon?
Väillä tuntuu, että kaikki on ok ja olen tyytyväinen ensimmäisen koirani käyttäytymiseen ja siihen mitä olen sen kanssa saanut aikaiseksi. Välillä taas alkaa usko loppua kun ongelmia ilmenee ja pitäisi löytyä taitoa sekä jaksamista niiden korjaamiseen. Välillä tuntuu ihan rehellisesti, että Nita kulkee keskisormipystyssä. Hain henkistä tukea agilityryhmämme jäsenestä, jonka kanssa puittiin ongelmia mitä on ollut ensimmäisten ja toisten juoksujen välissä. Ilmeisesti aika yleistä keskisormen näyttelyä nartuilla on tuossa iässä.
Noh meillä on nyt ongelmaksi muodostunut "mörköikä" tai vahtiminen, kumpaa se nyt sitten on. Välillä Nita on selkeästi epävarma ja murahtelee/tuhisee äänelle. Välillä taas se on selvää vahtimista. Nyt tämä vahtihaukku ja örinä on siirtynyt kotoa ulos.. Otetaan esimerkki tilanne viime illalta tai oikeastaan kaksi. Agilityn tauolla Nita näki pimeässä puiden vieressä kaksi koiraa treenaavan tokoa. Noh mentiin kolme metriä eteenpäin ja koirien äänet (ei haukkumista) kuului puskien takaa niin johan Nita alkoi pöhisemään ja pitämään matalaa haukkua. Samanlaista örinää piti kun kotipihassa otin sen autosta ulos ja se näki kävelytiellä pariskunnan puiden lomasta ja heidän pienen koiransa.. Mitä tälle voisi tehdä? Sain vinkkejä, että tulisi ihan kieltää ja sitten palauttaa koira kehumalla. Että kiellolla olisi kunnon merkitys. Mutta ollaan siinä tilanteessa ettei kielto auta, ei auta nakilla huomion siirtäminen itseeni... Pitäisiköhän sisällä aina käskeä/siirtää koira omalle paikalleen jäähylle.. En tiedä.
Toinen on hihnakäyttäytyminen toisia koiria ohittaessa. Nita on muuten hihnassa ihan hyvin, välillä täytyy muistuttaa vierellä kävelemisestä, edessä ei vedä yhtään. Nita on aina ollut yli-innokas muita koiria kohtaan. Myönnän virheeni tässä, että en ole käynyt esim ryhmälenkeillä harjoittelemassa vaan aina toisen koiran tapaaminen on merkinnyt leikkimistä. Tästähän tämä ongelma on varmaan muodostunutkin. Nyt Nita haluaa leikkiä kaikkien kanssa ja useasti tilanne menee siihen, että Nita aloittaa silmillä vaanimisen ja painostamisen kun vastaan tulee koira. Jos toinen koira ei kestä tuijottamista, se paineistuu ja alkaa haukumaan Nitalle - tässä kohtaa Nita aloittaa haukkumisen takaisin ja yrittää rynnätä mun edestä ohi. Tähän varmaan vaan nakin kanssa ohittamista ja paljon kehuja hyvistä ohituksesta, treeniä treeni treeniä.. Yhteislenkit toisten koirien kanssa varmasti auttaisivat myös asiassa.
Onko lukijoista innostunutta auttamaan meitä tässä? Jos sinulla on rauhallisempi koira ja asustelet Itä-Helsingin suunnilla, otappa yhteyttä :)

6 kommenttia:

 1. Kyl mä kans lähtisin selkeälle kieltolinjalle sillon kun se häiriökäyttäytyminen on jo tapahtunut MUTTA... Ennakoi. Tartu siihen tilaisuuteen ennen kun se koira on päästänyt pihahdustakaan, ennen kun se alkaa tuijottaa tai mitä se sit ikinä ensin tekeekään. Jos siinä hetkessä ei auta positiivinen ote (kontakti, joku varma temppu, suunnan vaihto tms.) niin sit kielto jo sillon. Ja niin et se menee läpi. Nää kyllä kestää sen palautteen. Ja jos se ehtii reagoimaan äänellä niin oot jo myöhässä mut äkkiä sä opit ennakoimaan :) Ja jos oikein perseilee niin ota joku jääkausi tms. sille käyttöön niin kyllä se ruotuun palaa. Mut ihan vaan positiivisella vahvistamisella ilman kieltoja sä tuskin tuut pärjäämään. Nää kun ei vaan ole niitä jotka aina haluaa miellyttää, paitsi tietty itteään ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltolinjalla ollaan, jonka jälkeen kunnon palautus kehuilla. Iltalenkillä näytti tulevan hieman tulosta (tai oli vaan helpot ohitukset). Myös kotona puhina ja örinä jäi tällä taktiikalla vähäisemmäksi. Nita tuntuu tarvitseman sen palauttavan kehun, jotta ymmärtää mikä on suotavaa ja mikä ei.

   Mietin, että miten katkaisen tuon tuijottamisen lenkillä toista koiraa.. Siihen ei auta kielto, ei minkäänlainen. Pitäiskö siinä sitten vaan hypätä katseen tielle vai vaihtaa suuntaa... huoh

   Poista
 2. Joo tee ihan mitä vaan et se irrottaa sen tuijotuksen ja sit tosi isot kehut. Suunnan vaihto vamaan alkuun toimii helpoiten. Niin ja hyvä vaan jos alkuun tulee helppoja tilanteita niin pääset palkkaamaan. Koita välttää niitä liian vaikeita juttuja alkuun kun sit usein se menee pieleen kun koira kerkee ennnen sua jo tehdä sen ei toivotun asian. Koita tässä mennä pienin askelin ja vaik välillä palata taaksepäin ennemmin kun odottaa et se jo menis hyvin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja kärsivällisyyttä vain.. :)

   Poista
 3. Tässä voisi myös mielestäni hyödyntää luopumista. Opetat Nitalle "jätä"- käskyn ja pyydät sitä luopumaan asioista. Meillä Viena jättää ohituksissa todella nätisti koirat/ihmiset/mopot. Meidän blogin lukijana tiedät, että Niera on eri asia :D Neiran kanssa ollaan nyt siinä vaiheessa, että muiden kanssa se on jo ihan hiljaa. Minun kanssa se haukahtelee epäsäännöllisesti. Eniten silloin jos itseäni ahdistaa. Että kylä se treenillä helpottaa. Ennakointi auttaa myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Treeniä treeniä vaan.. Täytyy tuotakin kokeilla, tuo voisi etenkin auttaa tuohon katseella painostukseen :) Kiitos vinkistä!

   Poista