11.8.2013

Uusia mielipiteitä pannoista

Aika blogin alkupuolella kirjoitin mielipidepostauksen pannoista ja valjaista, tekstin löydätte TÄSTÄ muistinvirkistämiseksi. Lueskelin äsken itsekkin sen läpi. Ymmärrän edelleen lähtökohtani, mutta kyllä vain tapahtumat pistää mielipiteet uusiksi.

Nitalla on ongelmaksi muodostunut pannan valitsemisessa pään ja kaulan malli. Menimme aika pitkään normipannalla ja hihnakäytös oli ihan ok kuosissa. Muutaman kerran Nita pääsi pannasta pujahtamaan normipannasta, mutten ottanut tätä vielä isona asiana. Kunnes Nita kerran illalla pääsi pannasta ohitettuamme koiran. Siinä seisoi hölmistynyt omistaja hihna + panta kädessä ja vapaana oleva pentu autotiellä. Kiitän onneani, että kello oli jo paljon eikä autoja tullut. Muuten tuo tie on aika vilkas, vaikkakin nopeusrajoitus on pieni. Seuraavana päivänä ostin kaverilta ensihätään kokokuristavan pannan sekä Hurtan puolikuristavan. Nita oli selkeästi tajunnut miten pannasta päästään, joten käytimme kuristavaa pantaa noin parin viikon ajan - ihan vain, että Nita tajuaa ettei pannasta pääse mihinkään. Tämän jälkeen vaihdoimme puolikuristavaan ja sillä tiellä olemme toistaiseksi pysyneet. Ehkä.

Mittasimme aikoinaan tarkasti, että puolikuristavan pannan tulisi olla kireimmillään 35cm, jotta se pysyy Nitalla päässä. Isoimmillaan 45cm olisi hyvä kaulalle. Hurtan pannoissa nämä koot löytyivät hyvin. 
Ongelmat ovat alkaneet kuitenkin taas pikku hiljaa. Muutaman kerran on neiti päässyt puolikuristavastakin, vaikka se onkin vaatinut jo enemmän Houdinimaista käytöstä. Uuden hienon nahkaniittipannan (35-50cm) jouduin myymään kun Nita pääsi siitä irti ja lähti Samulilta juoksentelemaan lenkkeilijän perään. Joka sitten kirkui kuin kauhuleffassa ja juoksi Nitaa karkuun kädet ylhäällä heiluen kuin huonosta B-luokan leffasta. Ei hyvä.

Tuosta episodistä lähtien olen pelännyt vastaavan toistuvan. Tästä johtuen mielipiteeni kokokuristavasta pannasta on muuttunut. On tosin edellenkin sitä mieltä, että mielummin jättäisin käyttämättä ja pitäisin leveää puolikuristavaa, mutta tässä tapauksessa kun koiran pää ja kaula on sen malliset, että toiveeni on vähän mahdotonta toteuttaa. 
Mietin paljon minkä kuvan saan vastaantulevasta ihmisestä, jonka koiralla on kokokuristava panta. Ajatukset hänestä ei ole kovin positiiviset. Ja nyt itseni pitäisi olla se vastaantuleva henkilö. Ulkopuolinen ei tiedä oikeaa syytä miksi pitäisin kokokuristavaa, vaan varmasti ajattelee peitteleväni sillä koirani koulutustasoa.

Olen alkanut miettimään Nitalle kokokuristavan pannan käyttöönottoa ihan koiran turvallisuuden vuoksi. En halua löytää itseäni siitä tilanteesta, että koira on päässyt pannasta ja nään sen jäävän auton alle kuin hidastetussa elokuvassa. Ei. Mielummin olen se vastaantuleva henkilö, jonka tarkoitusperät arvioidaan väärin. 

Toinen ongelma on tuossa kokokuristavan käyttöönotossa koiran vapaana pitäminen. En uskaltaisi pantaa jättää sille päähän ettei pahimmassa tapauksessa koira karkaa ja jää pannastaan kiinni kuristumaan. En myöskään haluaisi pitää koiraa vapaana ilman pantaa. Näkisin tähän ratkaisuna sen, että suunnittelen etukäteen olenko pitämässä koiraani vapaana lenkin aikana. Jos olen niin valitsen mahdollisimman hyvin istuvan puolikuristavan pannan, jonka voin jättää koiralle päähän. Muissa tilanteissa turvallisuuden vuoksi pitäisin kokokuristavaa.

Vaikka kuinka asiaa pyöritän ja pohdin, en saa mielenrauhaa tälle ajatukselle. 
Poissuljen valjaat, koska olen lähes varma, ettö Houdini-Nita pääsisi niistäkin livohkaan. Onneksi sentään Nitan irtonapitokyky on hyvä eikä se juuri kauas lähde minusta. Pitää aina näköetäisyydellä ja tulee kiire, jos menen piiloon. Mutta autotien varrella kun kävelee, ei tarvitse pitkälle edes lähteä..

Muilla sk collieiden omistajille vastaavia pähkäilyjä?20 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut valjaita? oma koirani ei pääse ainakaan valjaista irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valjaat olisivat yksi vaihtoehto, mutta epäilen Nitan pääsevän niistäkin. Meillä on autossa turvavaljaat ja mitä olen niitä käyttänyt autoillessa ym. niin en lähtisi ensimmäisenä kokeilemaan :/

   Lisäksi uskoisin valjaiden "antavan" Nitalle liikaa valtaa hihnakäytöksessä. Mielestäni valjaat "kannustavat" koiraa nojaamaan niihin.

   Poista
 2. Ongelmahan tuntuu olevan nyt siinä et ne puolikuristavat on liian isoa kokoa. 35 on liian iso jos kerran niskasta kun mittasit niin tulos oli 33cm. Sillon valitsisin koon 30 pienimmilään ja isoinmillaan sit voi olla mikä vaan...
  Ja mua ei ainakaan kiinnosta mitä vastaantulijat meistä ajattelee kun käytetään kuristavia. Totuus vaan on se ettei noista ole koskaan koira karannut hankalissakaan ohituksissa ja etenkin urosten kans pidän sitä tosi tärkeänä. Siis kun kaikki ei ole niin koirasosiaalisia.. Mun mielestä ne valjaissa räyhäävät pikkukoirat on ihan kamalia ja toivoisin et niiden omistajat tajuais käyttää kuristavaa pantaa ja nahkaremmiä valjaiden ja fleksin sijaan. Olis edes joku keino hallita niitä piskejä. Ja joo se kauhuskenaario et koira on jossain rekan alla litteänä on kyl mulle liikaa et jaksaisin muusta murehtia :O)
  Niin ja kuten oon kertonut mullakin on Helmi karannut puolikuristavasta ja sekin oli tollanen liian väljä. Onneks ei sattunut sillonkaan mitään ikävää mut en enää ota riskejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep pannat ovat väärää kokoa, mutta niitä ei oikeen tunnu olevan sopivan kokoisina :/ Jos pienimillään panta on 30cm, se on useasti isoimmillaankin vain 35-40cm, joka on liian pieni Nitan kaulalle. Tai sitten mittasuhteet pannassa menevät väärin.

   Poista
 3. Täälläkin ollaan pohdittu tuota samaa asiaa! Meillä tällä hetkellä käytössä perus lukollinen nahkapanta, mutta siitä ollan tultu jo 2kertaa läpi joten edessä on pannan vaihto.. seuraavaksi varmaan kokeillaan sitä kokokuristavaa pantaa. Valjaita ollaan kans kokeiltu mutta niistäkin tullaan läpi jos niin halutaan. Vaikeaa näille suipponokille valita pantaa!(vai samoisinko tosi helppoa.) Varsinkin näille jotka vetävät itsensä läpi kaikista pannoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siis olevan yleinen ongelma suippiksilla, eipä kai siinä muu auta :) En itse juuri viitsi edes laittaa rahaa valjaisiin kun voin jo arvata, että neiti tulee niistäkin pois.

   Poista
 4. Mä oon tettänyt kivoja kuristavia eli semmosia vinttarimallisia ja pehmopantoja tutuilla. Niissä pysyy pojatkin hyvin ja muotoilu on kivempi kun pelkkä nahkapyörylä. Ja kaikista puolikuristavista malleista saa teetettyä kuristavat noilla ketkä pantoja tekee. Yks tosi hyvä on Seija Nurmi Suvituikun kennelistä. On collieita ja amstaffeja joten löytyy colliemuotoilua ja pitoa. Suosittelen.
  http://s87.photobucket.com/user/suvituikku92/library/Kotikutoisten%20pantagalleria/#/user/suvituikku92/library/Kotikutoisten%20pantagalleria?sort=3&page=1&_suid=137623350278809077864914492679
  Linkin saa lyhentää jos osaa mut tuolla on noita pantoja.

  VastaaPoista
 5. Meillä ei ole vastaavia ongelmia, mutta normipannasta on vahingossa päässyt vapaaksi. Tilanne ei onneksi meillä aiheuttanut mitään, eikä vastaavia ongelmia muuten ole. Mutta Se mitä siitä huolimatta olen käyttänyt ja tämä lähinnä omasta mukavuuden halusta - koira kulkee paljon vapaana mutta pitää olla helposti ja nopeasti kytkettävissä ja jotain mikä on mahdollisimman mukavaa itselle kanniskella: noutajahihna :)
  Se omasta kokemuksesta vastaa siihen mitä haluat. En myöskään pidä kuristavista, mutta valitsin mahdollisimman paksun hihnan ja harvoin se onneksi on kireällä. Meillä ei kauhean usein tällä hetkellä käytössä, mutta jossain välissä enemmänkin. Kato mikä fiilis tulee noista!
  Ja jos mietit mitä vastaantulevat ajattelee, niin noutajaihmiset käyttävät noita paljonkin, ei näytä niin pahalta kuin normi kuristava :) Toisaalta enpä mä oikeastaan ainakaan ole kiinnostunut siitä miten ja millä ihmiset koiriansa ulkoiluttaa kun ne ei meidän elämää häiritse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noutajahihna onkin mietinnässä, odottelen kaverilta mikä hänellä olisi myytävänä tai sitten tilailen :) Se olisikin ratkaisu tuohon säädettävyyteen.

   Poista
  2. Itse olen tykännyt kyllä tosta noutajahihnasta, vaikkei paljoa ole käytössä tällä hetkellä.
   Ja tuli noista koko hommista mieleen, että teettämällä yhden kunnon nahkapuolikurrarin niillä mitoilla jotka sä haluat saa just sopivan. Meillä teetetty nimenomaan leveämpi ja omilla mitoilla. Siinä onkin meidän arkipanta :)

   Poista
  3. Tuota teettämistä täytyy harkita :)

   Poista
 6. Suosittelen että tilaat mittatilauksena. Monta eri tekijää löytyy :)Eikä ne edes nyt niin kalliita ole markettipantoihin verrattuna, koska laatu, kestävyys ja jälleenmyynti arvo on niin paljon parempi.

  Puolikuristavakin toimii kun vaan tilaat sellaisen että min koko on pienempi kuin kapein kohta kaulasta ja sitten siihen nahkakurra stopperilla. Ja vähän pitempi kurra kuin perus 10cm.

  Eihän täyskurrakaan tarvitse olla mikään kapea tai ketju, voithan tilata vaikka 5cm leveän nahkaisen täyskurran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ehdottomasti harkita tuota teettämistä, odotan tilauksessa yhtä pantaa - mikäli se ei ole sopiva niin täytyy teettää.

   Jos täyskurran päädyn ostamaa niin nimenomaan haluaisin leveämmän enkä kapeaa pyöreätä pantaa.

   Kiitos taas vinkeistä :)

   Poista
 7. Anonyymi14.8.13

  Öööö siis puolikuristavan ei pidä kuristaa YHTÄÄN nimestä huolimatta, vaan puolikuristava on kireimmillään sen kokoinen kuin tavallinen panta eli ei kurista yhtään. Puolikuristava on hyvä esim treeneissä, koska saa nopeasti kaulaan ja pois. Mä en ymmärrä miksi ihmiset ei voi uskoa sitä, että puolikuristavan ei kuulu kuristaa. Sehän lukee pantojen ns ohjelappusissakin, että valitaan sellainen koko ettei kireimmillään kurista.

  Koira kyllä tottuu valjaisiin kun niihin opetetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon en lähde kommentoimaan kuuluuko sen kuristaa vai ei, mutta meidän tapauksessa sen on pakko. Oletko tutustunut sk collien pään ja kaulan muotoon. Mikäli mietitään muotoa kun koira kaula on samassa linjassa pään ja nenän kanssa. Colliella se muodostaa kolmion, joka totta kai kapenee ylöspäin. Näin ollen normaalit pannat eivät pysy esimerkiksi Nitan päässä, jos se vähääkään laskee päätä alas ja jarruttaa. Joten tässä tapauksessa on valittava puolikuristava, joka on pienimillään niin pieni ettei mahdu korvien takaa pujahtamaan pois.

   Ymmärrän kyllä näkemykseni, se ehkä toimii rodulla, jolla on selkeästi isompi ja paksumpi kallo.

   Kyllä Nita on tottunut valjaisiin, se ei ole niissä se ongelma. Meillä on siis autoilussa käytössä turvavaljaat. Ongelma on siinä, että Nita pääsee niistä pujahtamaan pois halutessaan. Ei tarvitse kuin laskea pää ja jarruttaa, siirtää etujalat eteenpäin ja vola.

   Ongelman ydin oli tässä pannan löytäminen tuolla kaulan ja pään mallille etten löydä irtipäässyttä koiraa auton alta...

   Poista
  2. Anonyymi15.8.13

   Valjaita on monenlaisia, joistakin pääsee irti, mutta jos on sellaiset Y-valjaat, niistä ei pääse irti mikään koira.:) Miten olisi kuonopanta?

   Poista
  3. Kuonopantaa en pidä edes vaihtoehtona. Koirani ei vedä, miten ajattelit sen estävän pannasta pääsyä?

   Poista
 8. Anonyymi15.8.13

  Sillä ajattelin, koska se on niskan kohdalla ja kuonossa kiinni niin ei varmaan ainakaan helposti tipu pois päästä. Tosin niitäkin on niin montaa mallia etten tiedä..

  Miten tämä nyt lähti näin rönsyilemään?:D Kaikki lähti vain tuosta puolikuristavasta, itseeni aina vähän ärsyttää kun moni luulee että sen pitää kuristaa vaikka nimenomaan ei pidä. Itse välttelen kaikkia kuristavia pantoja, koska niistä aiheutuu koiralle pysyviä nikamamuutoksia jos koira vähänkään vetää tai nykäisee hihnassa.

  Toivottavasti löydät hyvän pannan, kokeilemalla liikkeessä varmasti on paras tapa löytää sopiva. Valjaitakin on paljon eri vaihtoehtoja ja niistäkin kokeilemalla varmasti löytyy koirallesi sopiva jos niitä haluat kokeilla. Meilläkin yhdestä mallista koira pääsee vetämällä vapaaksi, mutta sellaiset Y-malliset on olleet hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeen mukaanhan nuo pantojen käyttötarkoitukset täytyy määrittää. Valjaatkin on alkuperäiseltään tarkoitettu vetämiseen ei sunnuntaipäivä kävelyihin ;)

   Ymmärrän kyllä näkemyksesi puolikuristavasta, meillä se ei vaan pidä paikkaansa tuon pään mallin takia. On mahdotonta saada tavallinen panta pysymään päässä. Jos luit aikaismman postaukseni, niin olen aina siis ollut kuristavia vastaan. Nyt olen itse vain pakkoraossa ja yritän vain panostaa koiran koulutukseen, jottei vammoja synny. Toisaalta samanlaisia vammoja syntyy ihan normaalipannasta mikäli koira pääsee pahasti nykäisemään. Ei siinä puolikuristavasta ole enempää haittaa, jos on kyseessä leveä malli.

   Poista